Therapie

Cranio, neurale integratie/ functionele neurologie

[url=http://www.istockphoto.com/search/portfolio/10453706][img]http://csaimages.com/images/istockprofile/csa_vector_dsp.jpg[/img][/url];[url=http://www.istockphoto.com/search/portfolio/10453712][img]http://csaimages.com/images/istockprofile/csa_plastock_dsp.jpg[/img][/url];[url=http://www.istockphoto.com/search/portfolio/8198330][img]http://csaimages.com/images/istockprofile/csa_vetta_dsp.jpg[/img][/url];[url=http://www.istockphoto.com/search/portfolio/10453708][img]http://csaimages.com/images/istockprofile/csa_printstock_dsp.jpg[/img][/url]

Waarom ligt in de therapie naast coaching de focus op lichaamswerk?

  • Omdat lichaam en geest nu eenmaal niet gescheiden zijn
  • Omdat werken met het lichaam veel inzichten geeft
  • Omdat patronen doorbroken kunnen worden en klachten bij de oorzaak worden aangepakt
  • Omdat het de vitaliteit, de energie en innerlijke rust kan vergroten

Hoe gaat een lichaamsgerichte benadering in zijn werk?

Een behandeling vindt op een respectvolle, duidelijke en zachte manier plaats waarbij het zelf herstellend vermogen van het lijf wordt gestimuleerd onder andere op basis van neurale integratie en cranio sacraal therapie. Na een gesprek vindt de behandeling plaats op een massagebank, waarbij de cliënt de kleren aanhoudt.

 


Wat is neurale integratie?

Neurale integratie is een vorm van functionele neurologie. Of met andere woorden: het zenuwstelsel en de hersenen worden door deze therapie aangesproken. Door middel van een zachte aanraking van contactpunten verandert het fysiologisch functioneren van het lichaam. Het compenserend gedrag van het lichaam heeft tot nu toe gewerkt, maar loopt op een gegeven moment vast. Je ervaart dit als last en je hebt het niet meer onder controle. Een triggerpoint is een voorbeeld van een overbelasting. De verzameling van overbelasting die is opgebouwd wordt aangepakt door de hersenen via neurofeedback.

Neuron= zenuwcel

De principes van neurale integratie zijn:

  • De hersenen sturen je lichaam aan
  • De hersenen maken de correcties via de contactpunten die door de therapeut worden aangeraakt
  • Het hele lichaam wordt behandeld, niet een etiquette

Voor wie is het geschikt?

Neurale integratie is een veilige, niet manipulatieve behandeling welke effectief is voor mensen van alle leeftijden. Neurale integratie is voor iedereen toegankelijk. Een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk. Sommige mensen vertonen na een behandeling een reactie.

Wilt u meer weten? Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken of kijk onderstaande video. Een engelstalige uitleg of het verschil met andere vormen van therapie is hier te vinden.

 

Een voorbeeld:

Binnen een milliseconde krijgen vingertoppen te voelen of een pan heet is en het gevolg is dat de hand zich binnen no time terugtrekt. Heeft u ooit wel eens stilgestaan bij de snelheid van deze reactie? Zo kunnen vingertoppen ook met dezelfde reactiesnelheid voelen of een stof van zijde of jute materiaal is gemaakt. Hoe kan dit?

Handen en vingertoppen zijn een van de meest gevoelige delen van het lichaam. Ze bevatten dan ook heel veel receptoren om signalen op te vangen. Deze signalen worden via de zenuwen naar de hersenen gestuurd en na verwerking in de hersenen wordt een signaal naar je handen gestuurd. cranio-sacraal-therapie-bodyDit wordt ook wel een feedbackloop genoemd (vingertop-zenuwen-hersenen-zenuwen-vingertop). En dit alles dus binnen een milliseconde! Echter deze feedbackloop kan verstoord raken waardoor er geen verschil meer wordt gevoeld tussen zijde of jute stof, of dat de pan heet is en daardoor een hand niet tijdig wordt teruggetrokken. Met neurale integratie wordt de feedbackloop hersteld. Eigenlijk wordt dus de communicatie tussen de receptoren op een vingertop, de zenuwbanen, de hersenen en weer terug geoptimaliseerd waardoor bijvoorbeeld wel weer het verschil tussen zijde en jute stof te voelen is.

 


Wat is cranio sacraal therapie?

Ons hele lichaam kan goed functioneren, dankzij de elasticiteit van bindweefsel. Door fysieke – of psychische problemen kan de elasticiteit van dat bindweefsel verminderen. Dit kan letterlijk worden ervaren door verminderde beweeglijkheid ergens in het lichaam. Met een cranio sacraal behandeling richten we ons onder andere op het bindweefsel. Soms kan de cranio sacraal therapie je helpen een relatie te leggen tussen je klachten en je gevoelsleven.

Spreekwoorden en gezegden zijn mooie metaforen om de relatie tussen klachten en gevoelsleven te illustreren, omdat ze precies uitdrukken wat er aan de hand is met het lichaam. Ze geven bijvoorbeeld aanwijzingen over de betekenis van de organen. Denk bijvoorbeeld aan: ´Je gal spuwen’. Je woede of bitterheid uiten. Of ‘maak van je hart geen moordkuil´. Dit laatste is een wijs advies om je gevoelens en meningen vrijuit te ventileren. Voor meer uitleg over de werking bij verschillende klachten of symptomen lees verder onder klachten en lees a.u.b. de blog over stress of ontspanning.

Voor wie is het geschikt?

cranio-sacraal-therapie-hoofd

Cranio sacraal therapie is een veilige, niet manipulatieve behandeling welke effectief is voor mensen van alle leeftijden. Cranio sacraal behandelingen worden hier aan kinderen vanaf de leefdtijd van 2 jaar aangeboden. Voor baby’s wordt doorverwezen naar collega’s die zich hierin gespecialiseerd hebben. Craniosacraal therapie en neurale integratie zijn voor iedere en toegankelijk. Een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk.

Ervaringen cranio

Vijf vrouwen vertellen hun verhaal naar aanleiding van de veranderingen die bij hen hebben plaatsgevonden na cranio sacraal therapie in bijgaande video over Cranio. Andere schriftelijke reacties na een behandel, zoals na een val op het hoofd, kunnen bij overige ervaringen worden gelezen.

Wilt u meer weten?

Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken. Meer informatie over de volgende onderwerpen is te vinden in bijgaande links of kijk bij klachten :

 

De kracht van de hersenen