Neurologie

Waarom de focus op functionele neurologie?Neurologie

  • Omdat er lichamelijke klachten zijn die te maken hebben met een disfunctie vanuit het zenuwstelsel en de hersenen
  • Omdat functionele neurologie, ook wel neurale integratie genoemd, uniek is voor Nederland en dus behandelingsperspectief geeft
  • Omdat functionele neurologie snel werkt: het zenuwstelsel & de hersenen communiceren razendsnel met andere delen van het lichaam en geven feedback als er sprake is van een disfunctie in deze communicatie.
  • Omdat we op een zachte manier naar het gehele lichaam kunnen kijken met functionele neurologie en niet slechts naar een onderdeel
  • Omdat het door de snelle feedback een ideaal middel is om na het opsporen van een disfunctie direct te behandelen in dezelfde sessie om zo de neuroplasticiteit te beïnvloeden en klachten aan te pakken.

 

Hoe vindt een behandeling plaats in de praktijk?

Een behandeling vindt op een respectvolle, duidelijke en zachte manier plaats, stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam en heft disfuncties in het neurologisch circuit op. Na een intakegesprek vindt de behandeling plaats op een massagetafel, waarbij de cliënt de kleren aanhoudt.

 

Wat is functionele neurologie?

Neurale integratie is een vorm van functionele neurologie. Neuraal komt van het woord neuron ofwel zenuwcel en integratie staat voor het wegnemen van de disfunctie, zodat alles weer naar behoren communiceert met elkaar. Of met andere woorden: deze behandeling spreekt het zenuwstelsel en de hersenen aan om optimaal te gaan functioneren door de verzameling van disfuncties die is opgebouwd op te sporen en te behandelen.

De principes van een behandeling met functionele neurologie zijn:

  • De hersenen sturen je lichaam aan
  • De hersenen maken de correcties via de contactpunten die de therapeut aanraakt
  • Behandeling vindt van het gehele lichaam plaats, niet slechts een onderdeel van het lichaam
  • Op deze wijze wordt van adaptatie naar automatisatie gewerkt, ofwel van disfunctie naar natuurlijk functioneren zonder moeite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor wie is functionele neurologie geschikt?

Functionele neurologie is een veilige, zachte behandeling die voor iedereen toegankelijk is. Een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk. Sommige mensen vertonen een reactie na een behandeling.

 

Een voorbeeld van de snelheid van het zenuwstelsel

Binnen een milliseconde kunnen vingertoppen voelen of een pan heet is en het gevolg is, dat de hand zich razendsnel terugtrekt. Heeft u ooit wel eens stilgestaan bij de snelheid van deze reactie?

Zo kunnen vingertoppen ook met dezelfde reactiesnelheid voelen of een stof van zijde of jute materiaal is gemaakt. Hoe kan dit?

Handen en vingertoppen zijn een van de meest gevoelige delen van het lichaam. Ze bevatten dan ook heel veel receptoren om signalen op te vangen. Deze signalen worden via de zenuwen naar de hersenen gestuurd en na verwerking in de hersenen wordt een signaal terug naar de handen gestuurd. Dit wordt ook wel een feedbackloop genoemd (vingertop-zenuwen-hersenen-zenuwen-vingertop). En dit alles binnen een milliseconde!

Echter deze feedbackloop kan verstoord raken, waardoor er bijvoorbeeld geen verschil meer kan worden gevoeld tussen zijde of jute. Met functionele neurologie ofwel neurale integratie wordt de feedbackloop hersteld. Eigenlijk wordt dus de communicatie tussen de receptoren op een vingertop, de zenuwbanen, de hersenen en de route terug geoptimaliseerd, waardoor bijvoorbeeld wel weer het verschil tussen zijde en jute te voelen is.

 

Ervaringen behandeling functionele neurologie

Wat mensen schrijven over hun behandeltraject kan bij ervaringen worden gelezen. Een korte video over een behandeltraject is in deze video te zien.

 

Wilt u meer weten?

Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken.

 

Een Engelstalige uitleg of uitleg over het verschil met andere therapievormen zijn hier te vinden. Op andere pagina’s is informatie te vinden over het behandelen van infecties, de (kop)zenuwen, een conversiestoornis of FNS, de nervus vagus, neuroplasticiteit, trauma en de hersenen, anesthesie en de hersenen. Per klacht kan ook onder klachten worden gezocht.

Bent u meer geïnteresseerd in Cranio sacraal therapie? Volg dan a.u.b. deze Cranio link. Neurologie