Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie
Suus lichaamstherapie > Blog & Video's > Wat is het effect van trauma op de hersenen?

Wat is het effect van trauma op de hersenen?

Wat is het effect van trauma op de hersenen?

Hoe wordt onverwerkt trauma opgeslagen?

 

De hersenen

Voordat we ingaan op het effect van trauma op de hersenen, laten we eerst  kort de hersenen bespreken.

Wanneer alles goed gaat zijn onze hersenen de meest briljante computer. Het is niet alleen briljant en fascinerend door het complexe netwerk van 100 miljard neuronen die alle informatie organiseert, filtreert en prioriteit geeft , maar ook nog eens heel snel. Elke seconde gaan er tussen de 18-640 triljoen elektrische stroompjes door de hersenen. Deze matrix codeert en bewaart zorgvuldig uw herinneringen en ervaringen.

trauma en de hersenen

Wat is de impact van trauma op gezondheid?

Wat gebeurt er als shock het systeem verstoort? En hoe kan het dat trauma in het lichaam en in de geest kan blijven hangen, waardoor uw gezondheid jaren later nog aangetast kan worden?

De waarheid is dat trauma niet alleen maar in uw hoofd blijft zitten, maar zijn fysieke blauwdruk op je lichaam achterlaat. Het verandert de hersenen en het geheugen.

Trauma uit het verleden die onbehandeld blijft, kan een grote impact op uw gezondheid hebben. De emotionele en fysieke reacties die het triggert, kunnen meer gevoeligheid voor bijvoorbeeld een hartaanval, beroerte, overgewicht, diabetes en kanker veroorzaken. Het risico om mentale – en fysieke gezondheidsproblemen te ontwikkelen neemt toe bij een toenemend aantal traumatische gebeurtenissen dat ervaren is. Van de buitenkant kan iemand die trauma heeft overleefd er gezond uit zien, maar trauma is als een onzichtbare wond die langzaam het verdedigingsmechanisme van het lichaam ondermijnt en uiteindelijk zich als een ziekte kan manifesteren. Bron: harvard health

Nu kan het lijken dat het hier gaat over trauma met een hoofdletter T, maar dat hoeft helemaal niet. Een diep geworteld maar toch kleine gebeurtenis kan de boel flink blokkeren. De aard van trauma kan puur fysiek zijn ook al zien we vaker een combinatie met een emotionele gebeurtenis en/of iets wat vanuit de opvoeding komt.

 

Wat is het effect van trauma op de hersenen?trauma op de schedel met hersenen

Wat verandert er als we trauma hebben ervaren? En waar wordt trauma opgeslagen in het lichaam?

Trauma kan het proces om geheugen op te slaan verstoren: het expliciete, heldere geheugen systeem faalt dan en daardoor wordt de traumatische herinnering niet goed genoteerd en opgeslagen.

In plaats daarvan ondermijnt onze briljante computer de signalen door traumatische herinneringen op te slaan als gefragmenteerde beelden en lichamelijke sensaties. Dit wordt dissociatie genoemd: herinneringen worden in kleine fragmenten verdeeld. Deze verblijven als scherven in de geest (of lichaam) die het natuurlijk herstelproces van de hersenen belemmeren. Schadelijke fragmenten kunnen als symptomen manifesteren en verhogen de kans op psychische ziekten.

 

De impact van post-traumatische stres op de hersenen

Post-traumatische stres (PTS) kan de hersenen zichtbaar op scans veranderen. In drie gebieden worden veranderingen gezien:

  • De hippocampus – o.a. voor het geheugen
  • De amygdala – o.a. voor de creativiteit
  • De prefrontale cortex – o.a. voor zelfreflectie  Bron: biobeats

 

Verder dan alleen de hersenen?

Net als een virus in een computer, zo kunnen onverwerkte traumatische herinneringen blokkades vormen, waardoor mentale – en fysieke processen niet meer goed werken. Onderzoek wijst uit dat dit niet alleen in onze hersenen plaatsvindt, maar dat onze lichaamscellen cellulair geheugen hebben en dus een blauwdruk van traumatische gebeurtenissen kunnen vasthouden. Bron: evolution news, 2018 

 

Wat kan er aan trauma gedaan worden?

Tegenwoordig kan gezegd worden dat trauma te behandelen is. Dit betekent dat u niet uw hele leven last van een traumatische herinnering houdt te houden. Therapie kan helpen om blokkades weg te halen (b.v. via functionele neurologie) of onverwerkte traumatische herinneringen te verwerken (b.v. via cranio) zodat ze niet in het systeem blijven hangen. Zodra integratie van de geest en de hersenen plaatsvindt, is er sprake van heel wording. Fysieke activiteit, zoals yoga, en meditatie kunnen ook bijdragen aan het proces van loslaten en dus aan heel wording. Bron: trauma centrum

 

Wat is het effect van het loslaten van trauma?

Ons lichaam is dan wellicht in staat om alle onverwerkte dingen bij zich te houden, het is ook in staat om het los te laten. Het loslaten leidt tot een vrijheid, ruimte. Vrij zijn van lijden en meer ruimte in de bewegingen van het lichaam.

Dat het loslaten van trauma enorme gevolgen voor het lichaam en de geest heeft, illustreert dr. Turner met haar onderzoek. Dokter Kelly Turner heeft jaren onderzoek gedaan in meerdere landen bij terminaal zieke mensen met kanker, die tegen alle verwachtingen in hun ziekte overwonnen. Ze stelde vast dat mensen met een spontane genezing het loslaten van emotionele stress of trauma als belangrijkste onderdeel van hun heel wording zagen. Bron: Dr. Turner

 

Wilt u meer lezen over het effect van trauma op de hersenen, het lichaam?

Lees de volgende pagina’s als u meer wilt weten over ontspanning, spanning verminderen, het aanpassingsvermogen van de hersenen (neuroplasticiteit) of emoties verwerken. Verder kan ik u het boek van Bessel van der Kolk met de toepasselijke titel: The body keeps the score en de video waarin de belangrijke trauma studie: het ACE onderzoek wordt samengevat aanraden .

Bent u geïnteresseerd om het een en ander los te laten en uzelf te ontdoen van onbewuste of bewuste lagen van stress en blokkades, neem dan a.u.b. contact op voor het maken van een afspraak.