Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie
Suus lichaamstherapie > Blog & Video's > Wat is het verschil tussen neurale integratie en andere therapieën?

Wat is het verschil tussen neurale integratie en andere therapieën?


Ik krijg weleens de vraag: Hoe is neurale integratie als vorm van functionele neurologie anders dan bijvoorbeeld acupunctuur en of neurofeedback?

Om het verschil tussen neurale integratie en andere therapieën goed te beantwoorden is het handig om eerst uit te leggen hoe deze therapie-vormen werken, dus in mijn uitleg start ik daarmee.

 

Acupunctuur

Acupunctuur kan uitgelegd worden als een techniek om de energiestroom in balans te brengen (ook wel bekend als qi of chi) die zou stromen door een soorten wegennetwerk (meridianen) in uw lichaam. Door het plaatsen van naalden op specifieke punten langs deze meridianen, zou uw energiestroom een nieuwe balans vinden.

Neurofeedback

Neurofeedback of biofeedback wordt beschreven als “een techniek die hersenactiviteit zichtbaar maakt voor de zintuigen (door het opnemen van hersengolven met een electro encefalografie (EEG) en deze visueel of auditief te presenteren) om op die manier bewust activiteit te kunnen veranderen.

Verschil neurale integratie

Voor de duidelijkheid: neurale integratie is geen techniek en maakt geen gebruik van machines, manipulatie, drugs/ medicatie, speciale diëten, of bewegingsprogramma’s.

hersenen

Neurale integratie is een systeem van geprioriteerde protocollen, die worden toegepast bij de cliënt in een vooropgestelde volgorde. Neurologische testen of checks worden uitgevoerd waarbij reflextesten worden gebruikt. Eigenlijk is het een soort A.P.K van het lichaam. Door specifieke anatomische contactpunten te gebruiken kan geïdentificeerd worden welke signalen tussen de hersenen en het lichaam niet goed door komen. Deze essentie van het systeem maakt neurale integratie heel erg anders dan bovenstaande therapieën.

Op het moment dat de signaalverstoring is geïdentificeerd, wordt een integratie methode gebruikt door een specifieke plek op het hoofd (post centrale gyrus) aan te raken, zodat de hersenen in staat zijn om de signaalverwerking te herstellen. Als dit is gebeurd en de communicatie is tot stand gekomen, dan kan het zenuwstelsel (en de hersenen) beginnen met het optimaal aansturen van de rest van het lichaam. Dit maakt dat de symptomen die u ervaart kunnen beginnen om af te gaan nemen. Voor meer uitleg zie deze video a.u.b.

Geïnteresseerd in een afspraak?  Zie a.u.b. contact-pagina voor contactgegevens en routebeschrijving in Den Bosch en Castricum.