Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie
Suus lichaamstherapie > Blog & Video's > Conversiestoornis

Conversiestoornis

Wat is een conversiestoornis of FNS?

Bij een conversiestoornis is de signaalverwerking tussen de hersenen en de rest van het lichaam verstoort. Het wordt ook wel een functionele neurologische stoornis (FNS) genoemd.

Hoe kan dit eruit zien?

U kunt problemen hebben met bijvoorbeeld slikken, zien, horen of in de motoriek. Trillen, spastische bewegingen of het niet meer voelen van een bijvoorbeeld een arm worden onder de conversiestoornis beschreven. Klachten kunnen plotseling beginnen en u heeft hier geen controle over. Soms gaan de klachten binnen een dag weer weg, maar het raadplegen van de huisarts is raadzaam. De huisarts kan hiervoor doorverwijzen naar een neuroloog in het ziekenhuis. Als de neuroloog in het ziekenhuis geen afwijkingen kan vinden naar aanleiding van het onderzoek wordt een conversiestoornis veelal als ‘psychisch’ gelabeld.

Wat kan de oorzaak van een conversiestoornis zijn?

conversiestoornisHet is niet altijd duidelijk wat de oorzaak van een conversiestoornis is. Soms gaat een infectie of trauma vooraf aan de verschijnselen. Wat wel duidelijk is, is dat de signaalverwerking tussen de hersenen en de rest van het lichaam verstoord is. De signalen die over de zenuwen behoren te gaan komen niet aan of ze komen aan daar waar ze niet bedoeld zijn aan te komen.

Behandeling van een conversiestoornis of FNS

De huisarts zal in eerste instantie een behandelplan of verwijsplan opstellen als de (voorlopige) diagnose is gesteld aan de hand van de (aanhoudende) klachten. De neuroloog in het ziekenhuis kan onderzoek voor u uitvoeren. Er bestaat geen specifieke medicatie voor conversiestoornissen.

Wellicht is het voor mensen met een conversiestoornis interessant om kennis te nemen van een andere behandeling om het zenuwstelsel te beïnvloeden ofwel neuroplasticiteit. Deze kennis van het zenuwstelsel en de aansturing van de hersenen naar de rest van het lichaam komt uit het buitenland en is tot op heden voor Nederland uniek. Voor meer uitleg over functionele neurologie als behandeling zie bijgaande link a.u.b. Voor meer uitleg in het Engels over functionele neurologie ofwel neural integration zie bijgaande link a.u.b.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *