Cranio

Waarom cranio sacraal therapie?

Cranio

  • Omdat het bijvoorbeeld zeer geschikt is voor de behandeling van hoofdtrauma of een val op het stuitje
  • Omdat het de vitaliteit, energie en innerlijke rust kan vergroten
  • Omdat werken met het lichaam via cranio grote ontspanning geeft
  • Omdat cranio een zachte behandeling is, met het bindweefsel werkt (zie onderstaand video) en aanvullend is daar waar taal stopt
  • Omdat patronen doorbroken kunnen worden en emoties een plek kunnen krijgen
  • Omdat het ruimte geeft

 

Hoe gaat een lichaamsgerichte cranio behandeling in zijn werk?

Een behandeling vindt op een respectvolle, duidelijke en zachte manier plaats, waarbij het zelf herstellend vermogen van het lijf wordt gestimuleerd via cranio. Na een gesprek vindt de behandeling plaats op een massagebank, waarbij de cliënt de kleren aanhoudt.

 

Wat is cranio sacraal therapie?

Ons hele lichaam kan goed functioneren, dankzij de elasticiteit van bindweefsel wat overal in ons lichaam aanwezig is. Door fysieke – of psychische problemen kan de elasticiteit van dat bindweefsel verminderen. Dit kan bijvoorbeeld letterlijk worden ervaren door verminderde beweeglijkheid ergens in het lichaam. We richten ons met een cranio behandeling onder meer op dit bindweefsel om ruimte te creëren en ontspanning te faciliteren. Soms komt het voor dat tijdens een behandeling een relatie gelegd wordt tussen fysieke klachten en het gevoelsleven.

Spreekwoorden en gezegden zijn mooie metaforen om de relatie tussen klachten en emoties te illustreren, omdat ze precies uitdrukken wat er aan de hand is met het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan: ´Je gal spuwen’: je woede of bitterheid uiten. Voor meer uitleg over de werking bij verschillende klachten of symptomen lees a.u.b. verder onder klachten of lees het artikel over stress of ontspanning.

Kenmerkend voor cranio is ook het werken met de vliezen rondom de hersenen en ruggenmerg, en het vloeistof wat zich binnenin het hoofd (cranium) en de wervelkolom bevindt . Dit betekent in de praktijk dat de handen van de therapeut dus veel aan het hoofd, het heiligbeen en de wervelkolom te vinden zijn.

 

Voor wie is cranio geschikt?cranio-sacraal-therapie

Cranio sacraal therapie is een veilige, zachte behandeling welke geschikt is voor mensen van alle leeftijden. In deze praktijk kunnen kinderen vanaf de leeftijd van 2 jaar voor een cranio behandeling terecht. Voor baby’s wordt doorverwezen naar collega’s die zich hierin gespecialiseerd hebben. Een behandeling is voor iedereen toegankelijk en een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk.

 

Ervaringen

Vijf vrouwen vertellen hun verhaal naar aanleiding van de veranderingen die bij hen hebben plaatsgevonden na cranio behandelingen in bijgaande video. Andere schriftelijke reacties na een behandeling, zoals na een val op het hoofd, kunnen bij ervaringen worden gelezen.

 

Wilt u meer weten?

Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken.

Meer informatie over de volgende onderwerpen is te vinden in bijgaande links of kijk a.u.b. onder klachten:

Onderstaande Engelstalige video gaat over het bindweefsel, ook wel fascia genoemd. Het bindweefsel is een anatomische structuur waar we in de cranio praktijk veel mee werken. Meer video’s zijn op het youtube kanaal van Suuslichaamstherapie te vinden.

Bent u meer geïnteresseerd in functionele neurologie, de nervus vagus of het (parasympatisch) zenuwstelsel? Kijk dan a.u.b. op de neurologie pagina.