Emoties verwerken

Wat zijn (onverwerkte) emoties?

Gevoelens en emoties zijn onderdeel van het leven en helpen om gewaar te zijn voor bijvoorbeeld gevaar. Soms kunnen emoties in de weg zitten en dan is het dus handig om emoties te verwerken. De belangrijkste primaire emoties zijn:

Enkele voorbeelden van afgeleide emoties van bovenstaande zijn:

 

Wat zijn de oorzaken van onverwerkte emoties?

Onverwerkte emoties kunnen maken dat u sterker reageert op een alledaagse gebeurtenis dan u lief is. Soms is het uiten van emoties destijds niet mogelijk geweest of is er geen ruimte geweest om emoties te verwerken. Emotie regulatie problemen kunnen bijvoorbeeld leiden tot onevenredig boos worden op uw partner. Als u dit als last ervaart dan nodig ik u uit om deze onverwerkte emoties te verwerken en deze emoties los te laten.

 

Wat kunt u er tegen doen?

Cranio sacraal therapie is een hele mooie behandelwijze om onverwerkte emoties te verwerken. De emotionele intelligentie van het lichaam wordt ‘aangesproken’. Naast het herkennen van de onderliggende emoties en gevoelens kan uiting gegeven worden aan deze emoties. Door het uiting geven of omarmen van emoties kunnen emoties worden losgelaten. Door bijvoorbeeld het verwerken van verdriet ontstaat er ruimte voor iets nieuws en kunnen emoties beter gereguleerd worden, zodat het verdriet u niet zomaar ‘overvalt’.
Suuslichaamstherapie behandelt geen angststoornissen of helpt geen sociale fobie overwinnen. Hiervoor zult u doorverwezen worden naar een andere zorgprofessional.

Wilt u meer weten? Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken en om verder te lezen hoe emoties behandeld kunnen worden.