Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie

Zorgen maken

Op deze pagina wordt ‘het zorgen maken’ als één van de emoties uitgelicht en dit staat in het verlengde van de informatie over emoties verwerken en emoties behandelen.

Wat doen we als we ons zorgen maken?

We zijn in gedachten en gaan in ons hoofd zitten. In gedachten over iets wat over het algemeen niet op dit moment plaatsvindt of direct op te lossen is. Datgene waar we ons zorgen over maken, komt vaak terug en sommige mensen beschrijven dit ook wel als het malen of het terugkeren van dezelfde typen gedachten. Over het algemeen leidt het zorgen maken niet direct tot handelen en raken we verder in de gedachtewereld verzeild.

 

Hoe ziet het leven met zorgen eruit?

Het leven is minder zorgeloos als we ons zorgen maken en dus ook minder vreugdevol. zorgenGenieten van een maaltijd wordt bijvoorbeeld weggenomen doordat de geest in gedachten bij de zorg om de kinderen is, terwijl die gezond en volwassen zijn. Het is alsof de gedachten ons bezetten.

Chronische zorgen kunnen ook op het lichaam zijn weerslag hebben. Het gevoel van verantwoordelijk zijn, drukt letterlijk en figuurlijk zwaar op de schouders of het beneemt de adem. Ook beschrijven mensen het alsof het als ‘een steen op de maag’ voelt, m.a.w. een zwaarte, een bepaald ongemak wat moeilijk losgelaten kan worden. Lichamelijke klachten aan de schouders, de nek, de onderarmen, de ademhaling en de maagstreek kunnen een relatie hebben met ‘het zorgen maken’.

“Ik heb nu meer ademruimte.”

 

Hoe kan ik ontzorgen?

U kunt natuurlijk al veel zelf doen door bewust te worden wanneer de gedachten zich voordoen. Mocht u tijdelijk wat hulp kunnen gebruiken bij het ontzorgen, dan biedt cranio als behandelmethode handige handvatten en inzichten. Indien gewenst kan met het lichaam gewerkt worden om het contact tussen hoofd en lichaam te verbeteren en om minder in het hoofd te zitten. Voor meer informatie zie a.u.b. de pagina over cranio of de blog emoties behandelen.

Geïnteresseerd in een behandeling of gesprek?  Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken om te ont-zorgen. Op de contactpagina vindt u de contactgegevens en routebeschrijving.