Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie

Stress

Stress en spanning

Werken aan stress m.b.v. cranio

Dokter Upledger heeft in de jaren 70 vanuit zijn achtergrond als osteopaat cranio ofwel cranio sacraal therapie ontwikkeld. Een opleiding tot Cranio therapeut is inmiddels in meer dan 75 landen in de wereld te volgen. Dokter Upledger was de ontdekker van het cranio-ritme wat zich, net zoals het hartritme, in het lichaam bevindt. Naast het cranio-ritme maakte hij gebruik van het bindweefsel om mensen met o.a. stress te behandelen. Het bindweefsel verbindt alle structuren in het lichaam met elkaar, geeft steun, beschermt, reguleert spanning, geeft vorm aan ons lichaam en maakt dat we soepel kunnen bewegen als het optimaal functioneert. Bindweefsel kan ook fysieke en emotionele spanning tijdelijk opslaan, opvangen en reguleren. Het lichaam, inclusief het bindweefsel, is briljant om zaken te compenseren totdat de grens echt bereikt is en zich allerlei klachten ontwikkelen.cranio

Luisteren met aanraking

Een van de belangrijkste instrumenten waar we binnen cranio mee werken zijn onze handen. De wijze van ‘luisteren’ met de handen via aanraking is uniek voor cranio therapeuten. Een ander woord voor luisterend aanraken is ‘versmelten’. Onze handen zijn dus een toevoeging aan de normale dialoog.

Balans tussen hoofd en lichaam

De meeste mensen worden in het dagelijks leven vooral aangesproken op hun cognitieve kwaliteiten, zoals denken, analyseren en beredeneren. Soms is dit zo sterk vertegenwoordigd dat we niet door hebben, hoe we ons voelen bij wat we doen of dat we hier aan voorbijgaan. Het waarnemen van lichamelijke signalen kan op de achtergrond geraken of we negeren (onbewust) deze signalen. Het gevolg hiervan kan stress geven. Dit uit zich gewoonlijk uiteindelijk in klachten zoals spanningsklachten, vermoeidheid, emotionele onbalans, etc. De balans tussen hoofd en lichaam kan zodanig verstoord raken, dat we moeite krijgen met normaal functioneren. Een voorbeeld: als het hart het ene zegt, maar de verwachting die men van zichzelf heeft anders is, dan geeft dit op zijn minst stress.

Als er onvoldoende aandacht aan stress wordt besteed, blijven de klachten hardnekkig aanwezig en nemen ze soms zelf toe. Dit alles om op iets te wijzen. Als er niets verandert, kan het lijf ziek worden. Het kan zo uit balans raken, dat de meest basale prikkels als belastend worden ervaren en/of ons emotionele leven als een vrieskist of juist als een achtbaan wordt beleefd.

Stress te lijf

Doel van een cranio behandeling is om het herstel tussen hoofd en lijf te ondersteunen en daarmee de stress te verminderen. Dit begint door eerlijk te voelen hoe het nu daadwerkelijk gaat. Bijvoorbeeld, het is niet congruent om het ene te voelen en vervolgens het andere doen. Dit geeft dus stress. De wil of het hoofd kan erg sterk zijn, maar soms is er toch iets anders nodig. Tijdens een behandeling wordt gebruikt van zachte aanrakingen en wordt op een andere, aanvullende manier geluisterd dan met alleen de oren en het cognitieve verstand.

 

Voor meer informatie over werken met het lichaam zie aub de pagina over lichaamstherapie. Zie ook de blog over non-verbale communicatie, waarin de meerwaarde van werken met het lijf duidelijk wordt. Voor specifieke klachten kunt u op klachten zoeken. De blog over neuroplasticiteit van de hersenen kan voor u interessant zijn als u meer wilt weten over functionele neurologie.

Is uw interesse gewekt? Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken. Op de contactpagina vindt u de contactgegevens en routebeschrijving. Ervaringen van cliƫnten kunnen hier gevonden worden.

 

Facebook link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *