Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie

Schuld

Deze pagina licht schuld als één van de emoties uit en staat in het verlengde van de pagina’s over emoties verwerken en emoties behandelen.

Kernwoorden: schuld, schuldgevoel, emoties, verantwoordelijkheid

 

Wat doen we als we ons schuldig voelen?

We geven onszelf of een ander de schuld.

Als appèl wordt gedaan op ons schuldgevoel, dan raken we verzeild in gedachten of het kleurt op zijn minst onze gedachten. Datgene waar we ons schuldig over voelen, komt vaak terug, ook al is het niet voor iedereen duidelijk waar dit schuldgevoel nu eigenlijk vandaan komt. Het schuldig voelen leidt niet altijd direct tot handelen en we raken verder in deze last verstrikt.

Als we wel handelen vanuit een intern schuldgevoel dan is deze handeling gekleurd met een veelal defensieve houding, voelt iemand zich sneller aangesproken dan menig ander en doet iemand altijd meer dan 100% zijn of haar best, ook al vindt men het zelf vaak niet goed genoeg. Indirect zoeken we naar bevestiging.

“Heb ik het zo wel goed gedaan?”

Hoe ziet het leven met schuld eruit?

Het leven met een schuldgevoel voelt zwaarder en dus ook minder vrij dan een leven zonder deze last. Sommige mensen leiden ook niet hun eigen leven door het schuldgevoel, maar dit van een ander!

Het chronische schuldgevoel kan diepgeworteld zitten, wat maakt dat dit een zwakke plek is waar gebruik van gemaakt kan worden. Het is iets wat steeds terugkomt, ook in verschillende situaties. In familiesituaties wordt meestal het meeste op ‘dit knopje’ gedrukt, wat het plezier in de relatie kan temperen of helemaal kan bederven.

Een chronisch schuldgevoel kan op het lichaam zijn weerslag hebben. Het schuldgevoel kan voelen als een niet genomen verantwoordelijkheid die letterlijk en figuurlijk zwaar op de schouders drukt of als iets wat dwars zit en frustreert. Iets wat ergens niet klopt, maar waar lastig de vinger is op te leggen.

Schuldgevoel kan groei belemmeren. Als het als een verstikking of verlamming begint te voelen, is het wellicht handig om hier iets mee te doen.

“Ik heb het gevoel het nooit goed te doen”

Hoe kan ik het schuldgevoel van me afschudden?

U kunt natuurlijk al veel zelf doen door bewust te worden wanneer het schuldgevoel zich voordoet. En hier eens rustig over na te denken. Mocht u tijdelijk wat hulp kunnen gebruiken om inzicht en handvaten op te doen, dan is cranio een hele mooie behandelmethode. Voor meer informatie zie a.u.b. de pagina over cranio of de blog emoties behandelen.

 

Wilt u niet langer met schuld rond blijven lopen?

Wilt u zich niet langer belemmerd voelen door schuld of een schuldgevoel? Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken. Op de contactpagina vindt u de contactgegevens en routebeschrijving.