Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie

Hartmuur

De muur rondom ons hart

Hartmuur

Heeft u weleens het gevoel gehad dat het noodzakelijk was om een muur op te trekken om uw hart te beschermen in een negatieve situatie? Kunt u zich voorstellen dat die muur nog steeds omhoog staat, ook al is de situatie niet meer aan de orde? We noemen dit fenomeen een hartmuur en we kunnen hier wat aan doen. Een hartmuur weerhoudt ons namelijk om met vertrouwen en liefde opnieuw het leven in te stappen. Wie wil er nu niet verbinden, liefde kunnen geven en ontvangen?

 

Wat is ons hart?

Uw hart produceert 60 tot 1000 keer meer kracht en elektromagnetische energie dan uw brein. Dit maakt het hart met gemak het meest krachtige orgaan van uw lichaam. In de baarmoeder wordt uw hart als allereerste gevormd, zelfs nog voor de hersenen! Uw hart klopt 100 000 keer per dag, 40 miljoen keer per jaar en als de verbindingen met de hersenen worden doorgesneden, klopt het hart gewoon door. Wat een wonderlijk orgaan.

 

Meer dan alleen een pompend hart

Onderzoek toont aan dat het hart veel meer is dan alleen een pomp voor het bloed. Het hart heeft ook een uitgebreid zenuwstelsel. Dit heeft geleid tot een specialisatie in geneeskunde die neurocardiologie wordt genoemd. Uw hart verstuurt constant informatie naar de rest van uw lichaam.

Experimenten die door onderzoeksgroepen zijn uitgevoerd laten bij herhaling het meetbare positieve effect op het lichaam zien als we liefde en waardering voor iemand anders voelen. Ditzelfde effect wordt ook in ons eigen lichaam gemeten als we liefde en waardering ontvangen. (McCraty, 2004)

Onderzoekers hebben ontdekt dat de elektromagnetische signalen die van uw hart uitgaan waarneembaar zijn in de hersengolven van een ander persoon. Dit fenomeen is het sterkste als twee mensen elkaar aanraken of dicht bij elkaar staan, maar het is ook meetbaar als de afstand groter is. (McCraty, 1999)

 

De symboliek van het hart

Dat het hart meer dan een bloedpomp is, kan ook worden gezien als we onze taal analyseren.

 ‘Een gebroken hart.’ ‘Een bloedend hart of hartzeer, hartenpijn.’ ‘Het gaat me aan mijn hart’.

Bijna iedereen heeft deze gevoelens weleens gehad. Het hart als symbool voor de liefde of voor affectie gaat dus veel verder dan het pompende hart. Voor meer symboliek zie het hart als symbool.hartmuur

 

Waardoor ontstaat een hartmuur?

Het hart is erg gevoelig en daarom voelt het ook kwetsbaar. Een natuurlijke reactie is daarom om het te beschermen. Sommige mensen gaan met ongewenste situaties om door aan te vallen, sommige trekken zich terug of verstoppen zich. Een ongewenste situatie hoeft niet alleen fysiek te zijn, maar ook woorden kunnen pijn doen. We voelen in al deze situaties de noodzaak om ons te verdedigen en te beschermen tegen pijn. Eenmaal pijn gedaan, willen we dit niet nog een keer meemaken. Onbewust en bewust doen we er dus alles aan om het hart te beschermen tegen verbaal en fysiek geweld, want het hart staat voor onze kern.

 

Wat is een hartmuur?

De muur van het hart creëert een schild van energie rondom het hart om het te beschermen. Deze muur of schild ontstaat door opgedane ervaringen of dingen die bijvoorbeeld als kind zijn gezien. De hartmuur is net als bijvoorbeeld UV-licht niet met onze ogen zichtbaar. Soms weten we niet dat we een hartmuur hebben, totdat deze is weggehaald.

 

Wat is het nadeel van deze muur?

Omdat het hart symbool staat voor onze kern, maakt afscherming van onze essentie, dat we moeite kunnen hebben met verbinden en committeren aan een ander. Een gevoel van (onbegrepen) weerstand kan bij de wens om te verbinden met een ander samengaan. Sommige mensen hebben moeite duurzame waardevolle vriendschappen te hebben en houden. Andere voelen zich nooit echt thuis in een groep, ook al kennen ze iedereen. Daarnaast geeft de muur ook een vermindering aan levensvreugde en een verminderde potentie om liefde voor een ander te voelen. De muur houdt dus ook positiviteit tegen! Sommige mensen beschrijven het alsof ze ‘altijd alles alleen moeten doen’ of dat ze zich diep van binnen ‘eenzaam’ of ‘verlaten’ voelen. Die afgescheidenheid doet pijn. Dit komt, omdat het onnatuurlijk is om een hartmuur te hebben.

Een hartmuur veroorzaakt dus gedrag wat niet altijd in lijn is met onze wens naar verbondenheid, liefde, vertrouwen en harmonie.

“Een gevoel van eenzaamheid en matheid overheerste.”

 

Wat kan met de muur rondom het hart gedaan worden?

De hartmuur kan verdwijnen door een specifieke behandeling toe te passen en dit leidt vaak tot een intense ervaring om wel te kunnen verbinden met andere mensen. Het maakt ook meer persoonlijke groei mogelijk, omdat we nu wel kunnen verbinden. Hoe opener ons hart, hoe oprechter we ons kunnen verbinden, hoe rijker ons leven. Het leven is bedoeld om open, vreugdevol en liefdevol te leven. Het zou jammer zijn als een hartmuur u daarvan weerhoudt.

“Voor het eerst in mijn leven voel ik me niet meer als een buitenstaander.”

 

Voor meer informatie zie aub het artikel ‘De gevangenis van emotiesof emoties verwerken. Voor meer informatie over werken met het lichaam zie a.u.b. de pagina over lichaamstherapie. Is uw interesse gewekt? Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken. Op de contactpagina vindt u de contactgegevens en routebeschrijving.

Ervaringen van cliënten kunnen hier gevonden worden.

 Bronnen

  • McCraty et al., 2004, Clinical Applications of Bioelectromagnetic Medicine, 541-562
  • McCraty, Atkison, Tiller, 1999, The Role of Physiological Coherence in the Detection and Measurement of Cardiac Energy Exchange Between People, Proceedings of the Tenth International Montreux Congress on Stress, Montreux, Switzerland)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *