Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie
Suus lichaamstherapie > Blog & Video's > Ontspanning- Ja fijn, maar hoe dan?

Ontspanning- Ja fijn, maar hoe dan?

In het lichaam kunnen dingen zijn vastgezet die vervolgens spanning opleveren. Zoals de titel al aangeeft, is het doel ontspanning (lees loslaten). Als u last van spanning heeft of moeite heeft om los te laten, dan is er hoop en een weg.

Achtergrond

De methode om diep te kunnen ontspannen wordt SER/ somato-emotionele release (=loslaten) genoemd en is ontwikkeld door Dr. John E. Upledger. SER is een methode en onderdeel van de cranio sacraal therapie. Ik gebruik deze methode in de praktijk als mensen o.a. de wens hebben om te ontspannen en veranderingen bij dilemma’s/ patronen (welke vaak gepaard gaan met emotie) wensen.

Lees de blog Anatomie van het cranio sacrale systeem als u geïnteresseerd bent hier meer over te weten.

Niet los kunnen laten of reden van vastzetten

Problemen met het cranio sacrale systeem kunnen hun oorsprong hebben binnen en buiten het cranio sacrale systeem. In beide gevallen heeft het trauma vaak een emotioneel component. Soms heeft het trauma alleen een fysiek component of alleen een emotioneel component.

Het herkennen, erkennen en loslaten van de spanning of het trauma heeft effect op het cranio sacrale systeem. En vaak leidt in het proces het eerste inzicht naar het volgende. U kunt het dus zien als een proces van inzichten en loslaten. Veiligheid is hierin uiteraard essentieel.

Hoe gaat dit te werk?

Ik begeleid dit proces naar ontspanning door te werken met mijn handen op het lichaam en door af en toe wat vragen te stellen. Om hierbij een beeld te schetsen: Meestal ligt of zit u op de behandeltafel met uw kleren aan en schoenen uit. Werken met het lichaam is fijn, omdat niet alles in het leven altijd vanuit het hoofd begrepen kan worden en het lichaam veel te vertellen heeft. Het werken vanuit een open houding maakt dat wat zich aandient, er mag zijn en oké is.

Het mooie is dat als het lichaam zaken loslaat, u blijvend veel meer ruimte/ vrijheid ervaart.

Zie hier voor meer informatie over vergoeding en contactgegevens om een afspraak te maken. In de volgende blogs is meer informatie over hoe spanning te verminderen  en het effect van trauma te vinden.