Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie
Suus lichaamstherapie > Blog & Video's > Kopzenuwen 1, 2, 5

Kopzenuwen 1, 2, 5

Kopzenuwen 1, 2, 5

Op deze pagina wordt ingegaan op de functionaliteit van de kopzenuwen: 1, 2 en 5. Dit is geschreven in het verlengde van de pagina over de werking van de zenuwen en het zenuwstelsel. Andere namen die aan kopzenuwen worden gegeven zijn: Craniale zenuwen of nervus Craniale (CN). Kopzenuwen kunnen een sensorische functie (gevoelsfunctie) en/of een motorische functie hebben.

Kopzenuw 1: nervus olfactoriuskopzenuw 2

De 1ste kopzenuw is de reukzenuw. De kleine sensorische zenuwen komen de bovenkant van de neusholte in door het ethmoïdale bot heen. Ze zijn dus te vinden in het slijmvlies in het bovenste deel van de neusholte. Tijdens het ademen gaan de moleculen die zich in de lucht bevinden op de receptoren van de 1ste kopzenuw zitten. Op deze wijze wordt de reukzenuw gestimuleerd. Alle signalen van deze kleine sensorische zenuwen worden doorgegeven aan de bulbus olfactorius, wat kortgezegd als gevolg heeft, dat geroken kan worden.

Kopzenuw 2: nervus opticus

Cellen op de retina, in de achterkant van het oog, geven elektrische pulsen door naar het centraal zenuwstelsel via de 2de kopzenuw als hier licht op valt. De 2de kopzenuw gaat van de achterkant van de oogbol naar een kruispunt (chiasme opticus), waarna het van naam verandert (tractus opticus) voordat het de hersenen in gaat.

Als de nervus opticus afwijkend functioneert kan dit o.a. de volgende symptomen geven: vermoeide, zere of jeukende ogen.

Kopzenuw 5: nervus trigeminus

De 5de kopzenuw is de grote sensorische zenuw van het gezicht en een motorische zenuw voor spieren die betrokken zijn bij het kauwen van voedsel. Pijn of een afwijkend gevoel in het gezicht kan dus bijvoorbeeld te maken hebben met een afwijkende functie van de nervus trigeminus. De prikkelgeleiding over deze zenuw kan veranderd zijn en als dit met een ernstige pijn gepaard gaat, wordt dit aangezichtspijn of trigeminus neuralgie genoemd.

Zoals de naam al aangeeft, nervus trigeminus, bestaat deze kopzenuw uit 3 grote zenuwaftakkingen. Deze zenuwaftakkingen zijn de nervus ophtalmicus die naar het voorhoofd en de ogen loopt, de nervus maxillaris die naar de bovenkaak/neus/wang loopt en de nervus mandibularis die naar de onderkaak loopt. De nervus mandibularis heeft in tegenstelling met de andere 2 zenuwaftakkingen een motorische en een sensorische functie (zie afbeelding).

Hoe kan de functionaliteit van de kopzenuwen verbeterd worden?

Neurale integratie is een zachte behandelmethode die de functionaliteit van het zenuwstelsel beïnvloed. De potentie die er ligt om alles weer met elkaar te laten functioneren en communiceren is groot. De kunst is om erachter te komen wat maakt dat een zenuw niet optimaal functioneert en dit vervolgens te behandelen.

Voor meer informatie over neurale integratie als lichaamstherapie zie a.u.b. neurologie. Een Engelstalige uitleg kan op deze Engelstalige pagina gevonden worden.

 

Geïnteresseerd in een behandeling van de zenuwen of het zenuwstelsel? Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken. Op de contactpagina vindt u de contactgegevens en een routebeschrijving.

Voor meer informatie zie aub ook de pagina over neuroplasticiteit van de hersenen en over de zenuwen en het zenuwstelsel of de informatie over oogzenuwen of andere kopzenuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *