Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie
Suus lichaamstherapie > Blog & Video's > Behandelmethode vergroten neuroplasticiteit

Behandelmethode vergroten neuroplasticiteit

Deel 2 over neuroplasticiteit: behandelmethode

Dit is een vervolg op deel 1 over de neuroplasticiteit van de hersenen. Hieronder is meer informatie over een behandelmethode voor het vergroten van neuroplasticiteit te vinden, zodat het lichaam optimaal kan functioneren. De behandelmethode is een vorm van functionele neurologie.

Behandelmethode die neuroplasticiteit beïnvloedt

Het vergroten van de neuroplasticiteit kan o.a. met behulp van de behandelmethode neurale integratie worden gedaan. Neurale integratie is een vorm van functionele neurologie en heeft als doel om het lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. Voor meer informatie over neurale integratie en het verschil met andere behandelmethoden klik de bijgaande links of zie deze video a.u.b.

Voorbeelden neurale integratie

Om de behandelmethode wat concreter te maken en het doel te illustreren, worden hieronder wat voorbeelden met betrekking tot het functioneren van het lichaam gegeven.

Voorbeeld van de motoriek ofwel bewegingbehandelmethode neuroplasticiteit

Bij een probleem in de beweging wordt wellicht allereerst aan de spieren gedacht, echter die spieren worden aangestuurd door het zenuwstelsel. Een motorisch probleem kan dus verder liggen dan alleen in de spieren. Door de aanpassing van neuroplasticiteit via neurale integratie kan het lichaam beter worden aangestuurd door de hersenen en de zenuwen. Niet alleen spieren worden aangestuurd, maar ook gewrichten, ligamenten, pezen etc. Zie deze video die het resultaat van neurale integratie als behandelmethode illustreert.

Een voorbeeld van sensorische signaalverwerking

Bij een probleem in de sensorische signaalverwerking wordt vaak wel allereerst aan het zenuwstelsel en de hersenen gedacht. Samengevat uit dit probleem zich door een veranderd gevoel of geen gevoel in een bepaald deel van het lichaam. Door de signaalverwerking te checken & te behandelen met neurale integratie wordt neuroplasticiteit in de praktijk toegepast. Zie voor een voorbeeld de volgende bullet a.u.b.

Een voorbeeld na een infectie

Een infectie, zoals bijvoorbeeld een virus, kan zeer efficiënt zijn om een verstoring in de communicatie van uw lichaam te veroorzaken. De normale signaalverwerking tussen de hersenen, zenuwen en het beoogde werkingsgebied verloopt dan niet meer optimaal. Dit wordt ook wel conversie stoornis genoemd. Dit kan zich op verschillende manier uiten. Een voorbeeld hiervan is een éénzijdige aanhoudende aangezichtspijn na een herpes infectie. Hier kunt u ook jaren na de initiële infectie nog last van hebben. Neurale integratie heeft als doel om de signaalverwerking weer te optimaliseren. Zie voor een casusbeschrijving van een behandeling na infectie de link infectie behandelen a.u.b.

Voorbeeld na hersentrauma of hersenschade

U kunt zich wellicht voorstellen dat kleine en/of grote verandering in de hersenen kunnen plaatsvinden na bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct of fysiek trauma aan het hoofd. Waar men voorheen dacht dat herstel na bijvoorbeeld een hersenbloeding niet mogelijk was, tekent hedendaags onderzoek een wat rooskleuriger beeld. Neuroplasticiteit is ook op oudere leeftijd nog aanwezig. Het is dus zaak om de hersenen zo snel mogelijk te faciliteren om het functioneren van het lichaam weer mogelijk te maken. Dit is ook de reden waarom revalidatie zo snel mogelijk opgepakt wordt. Neurale integratie kan als behandelmethode het regenererend vermogen van de hersenen faciliteren, zodat men, soms letterlijk, weer zo snel mogelijk op de been is.

 

Wilt u een evaluatie van uw lichaam, dan nodig ik u uit om een afspraak te maken. Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Kijk dan a.u.b. hier bij ervaringen.

Een Engelstalige uitleg van neurale integratie als behandelmethode om neuroplasticiteit te bewerkstelligen is in bijgaande link te vinden.

 

 

1 Comment

Comments are closed.