Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie
Suus lichaamstherapie > Blog & Video's > Kopzenuwen 7, 8, 9

Kopzenuwen 7, 8, 9

Kopzenuwen 7, 8, 9

Op deze pagina wordt ingegaan op de functionaliteit van de 7de, 8de en 9de kopzenuwen en dit is geschreven in het verlengde van de pagina over de werking van de zenuwen en het zenuwstelsel. Andere namen die aan de 12 kopzenuwen worden gegeven zijn: Craniale zenuwen of nervus Craniale (CN). Kopzenuwen kunnen een sensorische functie (gevoelsfunctie) en/of een motorische functie hebben.

Kopzenuw 7: nervus facialis

De 7de kopzenuw is de nervus facialis die spieren aanstuurt, zodat gezichtsuitdrukking mogelijk is. Verder heeft deze kopzenuw aftakkingen naar de smaakpapillen op het voorste deel van de tong, traanklieren, submandibulaire & sublinguale klieren, neusholten en mondholte. Deze zenuw komt uit de hersenstam tussen de pons & medulla tevoorschijn. Een veranderde gezichtsuitdrukking kan dus o.a. te maken hebben met een afwijkend functioneren van deze nervus facialis.

 

Kopzenuw 8: nervus vestibulo-cochleariskopzenuw 8

Deze 8ste kopzenuw is een sensibele zenuw die met horen en balans te maken heeft.

Het auditieve deel van de 8ste kopzenuw wordt geprikkeld door haarcellen in het slakkenhuis van het oor, die op hun beurt weer door beweging van vloeistof in het slakkenhuis worden gestimuleerd. Geluidsgolven worden namelijk in het slakkenhuis omgezet in vloeistofbewegingen. De haarcellen waden in deze vloeistof.

Veranderingen van de posities van het hoofd ten opzichte van de zwaartekracht worden ook op deze wijze waargenomen.

Duizeligheid, misselijkheid, overgeven en tinnitus (oorsuizen) zijn o.a. symptomen die gezien worden bij een afwijkend functioneren van de nervus vestibulo-cochlearis.

Kopzenuw 9: nervus glossopharyngeus

De 9de kopzenuw is de tong-keelzenuw die meerdere functies kent.

Het ontvangt informatie via sensorische zenuwvezels op het achterste deel van de tong, de tonsillen, de keel, het middenoor en via chemoreceptoren in de halsslagaders die als sensor voor CO²/O² druk in bloed fungeren.

Het heeft parasympatische zenuwvezels lopen naar de speekselklier en motorische zenuwvezels lopen naar spieren in het keelgebied, bijvoorbeeld naar spieren die het slikapparaat aansturen.

Verandering in smaakbeleving en moeite met slikken zijn symptomen die zich o.a. kunnen voordoen bij een afwijkend functioneren van de nervus glossopharyngeus.

 

Hoe kan de functionaliteit van deze kopzenuwen verbeterd worden?

Neurale integratie is een zachte behandelmethode die de functionaliteit van het zenuwstelsel beïnvloed. De potentie die er ligt om alles weer met elkaar te laten functioneren en communiceren is groot. De kunst is om erachter te komen wat maakt dat de kopzenuwen niet optimaal functioneren en dit vervolgens te behandelen.

Voor meer informatie over neurale integratie als lichaamstherapie zie aub deze link: neurologie. Een Engelstalige uitleg kan op deze Engelstalige pagina gevonden worden.

Geïnteresseerd in een behandeling van het zenuwstelsel? Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken. Op de contactpagina vindt u de contactgegevens en een routebeschrijving.

 

Voor meer informatie zie aub ook de pagina over neuroplasticiteit van de hersenen en de pagina over de zenuwen en het zenuwstelsel of de informatie over oogzenuwen.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *