Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie

SOLK

Somatisch onverklaarbare klachten: SOLK

In de praktijk zien we regelmatig klachten op doorverwijzing waar in eerste instantie geen oorzaak voor gevonden is. Dit type klachten worden ook wel SOLK (somatisch onverklaarbare klachten) genoemd. Dit soort klachten hangen vaak samen met stress vanuit het emotie-regulatie systeem. Psychosomatische klachten of lichamelijk onbegrepen klachten zijn andere woorden voor SOLK.

 

Voorbeelden SOLK klachten

SOLK klachten die veel voorkomen zijn burnout, het chronische vermoeidheidssyndroom, prikkelbare darm syndroom, buikpijn, nekpijn, hoofdpijn, benauwdheid.

Het niet hebben kunnen verwerken van de zaken des levens kan het lichaam letterlijk ontregelen. De werking van het emotie-regulatie systeem, het limbische systeem, kan hierdoor verstoord raken. Gezondheid, gedachten, gevoel en gedrag hebben namelijk invloed op elkaar.

 

Het limbische systeem

Als emoties zoals boosheid of verdriet zich lichamelijk kunnen uiten, is er vaak geen probleem, omdat het lichaam dit niet heeft kunnen vastzetten. Het niet kunnen of willen uiten van emoties, verstoort echter de werking van het (limbisch) systeem. Het limbisch systeem bevindt zich in de hersenen en is betrokken bij pijn-, emotie-, stemmingsregulatie. Als het limbisch systeem verstoord raakt, kan dit tot chronische pijn, prikkelbaarheid of angst en vermoeidheid leiden. Her-regulatie van het systeem is o.a. mogelijk via Somato-Emotional Release en een evaluatie van de werking van het zenuwstelsel, een neurologische APK. Meer informatie over de impact van klein en groot trauma op het systeem is in bijgaand artikel te lezen.

 

Somato-Emotional Release (SER)

Binnen een cranio behandeling wordt o.a. gewerkt met de methode die Somato-Emotional Release wordt genoemd. Het doel is om een stuk emotionele spanning door middel van werken met het lichaam los te laten en ervoor te zorgen dat het systeem tot rust mag komen. Hierdoor wordt ontspannen functioneren weer mogelijk. Meer informatie over hoe ontspanning via Somato-Emotional Release te werk gaat, is in bijgaand artikel te lezen.

 

Een neurologische APK bij SOLK

Een APK van het zenuwstelsel kan zeer nuttig zijn, omdat bijvoorbeeld het goed functioneren van de 10de kopzenuw (nervus vagus) een voorwaarde is voor het lichaam om überhaupt te kunnen ontspannen. Het kan dus zo zijn dat ondanks aangepaste voeding, meer sporten of bijvoorbeeld relatie-therapie het lichaam niet tot rust kan komen. Om te kijken of het zenuwstelsel ontregeld is en op welk niveau, is een lichamelijke check-up aan te bevelen. Meer informatie over deze neurologische APK is in bijgaand artikel te vinden. Dit is ook in het Engels beschikbaar.

 

Geïnteresseerd in een behandeling van het zenuwstelsel of in de ervaringen van anderen?  Op de contactpagina vindt u de contactgegevens voor het maken van een afspraak en in bijgaande link staan de ervaringen van anderen weergegeven.

Voor meer informatie over het zenuwstelsel en de hersenen zie aub de artikelen over neuroplasticiteit van de hersenen, conversiestoornis of de zenuwen.

 

Wat is het effect van trauma op de hersenen?

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *