Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie

Voeding

Gezonde voedinggezonde voeding, peren

Gezonde voeding wordt als één van de pilaren van een goede gezondheid gezien. Maar wat is eigenlijk de definitie van gezonde voeding? En waarom ontwikkelen mensen die welk dieet dan ook maar gevolgd hebben toch symptomen en gezondheidsklachten?

In de psychiatrie bestaat geen definitie van een gezonde persoon gek genoeg, anders dan vrij zijn van ziekten. Een eenduidige definitie van gezonde voeding komen we ook niet direct tegen in de veelheid van informatie over voeding. Dat we groenten en fruit nodig hebben om ons lichaam goed te laten functioneren daar zijn de meeste het wel over eens.

Diëtenvoeding

Er bestaan vele soorten diëten. Voor veel mensen is de veelheid aan informatie ondoorgrondelijk en ze vragen zich af welk dieet is goed voor mij? Een paleo-dieet, een keto-dieet, veganistisch eten of een dieet op voornamelijk dierlijke eiwitten? De discussie over welk dieet beter zou zijn, is voor een deel mode-gevoelig en het gaat er soms hard aan toe. Alle voorstanders van een bepaald dieet preken voor hun eigen kerk en vinden het andere dieet niets. Maar als één dieet de beste zou zijn, waarom zijn er dan überhaupt zoveel verschillende diëten?

Symptomen en gezondheidsklachten

De focus bij Suuslichaamstherapie ligt niet op voeding. Deze keuze is gemaakt op basis van een aantal argumenten, namelijk:

  • Er is niet één specifiek dieet waar iedereen het goed op doet
  • Onafhankelijk van het type dieet ontwikkelen mensen toch symptomen en gezondheidsklachten
  • Bij Suuslichaamstherapie benaderen we de symptomen door bijvoorbeeld naar de functionaliteit van het immuunsysteem of zenuwstelsel te kijken: waarom reageert het lichaam niet zoals het hoort?
  • De focus blijft dus liggen op een behandeling van het centraal zenuwstelsel, de hersenen en het bindweefsel in plaats van te verbreden naar b.v. voedingsadviezen
  • De kennis die bekend is over voeding vraagt een ander mensenleven om vaardig in te worden en om op maat te kunnen adviseren
  • Een aantal voedingsgerelateerde zaken kunnen echter belicht worden als dit van toepassing is, deze direct effect hebben op het functioneren van het centraal zenuwstelsel en voor iedereen gelden
  • Kortom deze ‘schoenmaker blijft bij zijn leest’, in dit geval dus het behandelen van klachten gerelateerd aan het zenuwstelsel en bindweefsel via functionele neurologie en cranio.
  • Doorverwijzing naar voedingsdeskundigen behoort tot de mogelijkheden.

1 Comment

Comments are closed.