Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie
Suus lichaamstherapie > Blog & Video's > Waarom is beweging goed voor de hersenen?

Waarom is beweging goed voor de hersenen?

Beweging en de hersenen

Dat beweging goed voor het lichaam is, is algemeen bekend. Maar waarom is beweging goed voor de hersenen? Wat gebeurt er in de hersenen als u beweegt? En wat zijn de effecten van beweging op de hersenen op lange en korte termijn?

Kernwoorden: #hersenen #brein #bewegen #beweging #gezondheid #gezondheidseffecten #geheugen #neuroplasticiteit #risico op neurodegeneratieve ziekte #dopamine

 

De effecten van beweging

Een positief effect van beweging is dat het het risico op een beroerte en bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer doet afnemen. Sporten zorgt voor een betere doorbloeding van de organen, omdat bij het sporten meer zuurstof wordt gevraagd en dit in combinatie met de beweging zelf de (kleine) bloedvaten stimuleert om vertakkingen te blijven aanmaken. De betere doorbloeding betekent niet alleen een snellere zuurstoftoevoer, maar ook een betere afvoer van afvalstoffen en uitwisseling van stoffen naar omliggende weefsels.

In algemene zin levert sporten of bewegen bij de meeste mensen een gevoel van welbevinden op, omdat mensen ervan genieten, ontspannen en de gedachten even worden verzet.

 

De effecten van beweging op de hersenen

Doorbloeding

In het licht van bovenstaande zijn de hersenen natuurlijk ook een orgaan en is doorbloeding daarvan belangrijk i.v.m. zuurstoftoevoer om helder na te kunnen blijven denken, maar denk aan het belang van fijne vertakkingen van de bloedvaten om en in de hersenen. Het risico op neurodegeneratieve ziekten neemt ook af volgens onderzoek.beweging, hersensen, doorbloeding

Geheugen

Bij voldoende slaap en regelmaat bevordert regelmatig bewegen ook het geheugen. Bij bewegen komt o.a. een hormoon vrij wat dopamine wordt genoemd. Dopamine is betrokken in het proces van geheugenvorming in de hersenen. Met name bij het lange termijn geheugen zorgt dopamine dat hersencellen onderling beter stoffen kunnen uitwisselen. Dit is nodig om een herinnering op te kunnen slaan.

Neuroplasticiteit

Tot de leeftijd van 24 jaar zijn de hersenen nog volop aan het groeien en worden constant nieuwe banen ofwel snelwegen tussen neuronen (zenuwcellen) aangemaakt. Om een topprestatie in enig veld te kunnen leveren is vroeg beginnen dus een must. De maakbaarheid of kneedbaarheid van de hersenen wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. Regelmatig bewegen zorgt voor nog maakbare hersenenzenuwbanen, hersenen, bewegen. Nieuwe inzichten wijzen uit de neuroplasticiteit ook op latere leeftijd te beïnvloeden is en nieuwe neuronen in bijvoorbeeld de hippocampus kunnen worden aangemaakt. De hippocampus is een deel van de hersenen die belangrijk is voor de geheugenvorming. Het duurt 3-4 maanden voordat een nieuwe neuron in de hippocampus functioneel wordt, blijkt uit onderzoek bij dieren.

Met neurale integratie wordt overigens deze neuroplasticiteit ook beïnvloed. Meer uitleg over neuroplasticiteit is in deze blog te vinden.

 

De effecten van een gebrek aan beweging

De andere kant van het verhaal is dat bij een gebrek aan beweging de bloedvaten van mindere kwaliteit kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan aderverkalking of dat minder fijne vertakkingen van de bloedvaten aanwezig zullen zijn.

 

Voor meer informatie over de neurodegeneratieve ziekte Alzheimer zie bijgaande link. Voor meer informatie over neurale integratie als vorm van behandeling zie de video onder functionele neurologie of kijk a.u.b. bij ervaringen.

Onderstaande Engelstalige video van neurowetenschapper Wendy Suzuki geeft ook in 10 minuten inzicht in het effect van beweging op de hersenen: Het effect van beweging op de hersenen- Wendy Suzuki

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *