Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie

Oogzenuwen

Oogzenuwen 3, 4, 6

Op deze pagina wordt ingegaan op de functionaliteit van de 3de, 4de en 6de oogzenuwen en dit is geschreven in het verlengde van de pagina over de werking van de zenuwen en het zenuwstelsel. Deze oogzenuwen vallen onder de 12 kopzenuwen. Andere namen die aan kopzenuwen worden gegeven zijn: Craniale zenuwen of nervus Craniale (CN). Kopzenuwen kunnen een sensorische functie (gevoelsfunctie) en/of een motorische functie hebben.

Oogzenuw 3: nervus oculomotorius

Oogzenuwen
Achterkant van het oog: innervatie van de oogspieren door 3 oogzenuwen

De 3de oogzenuw ontspringt vanuit de motorneuronen, die in kernen in de hersenstam gegroepeerd liggen. Hiervan uit kunnen signalen via zenuwvezels naar de achterkant van het oog (zie afbeelding) worden gestuurd, waar ze specifieke spiergroepen rondom het oog aansturen. Deze spieren zijn de m. superior rectus, m. inferior & m. mediale inferior oblique (zie afbeelding). De contractie van de pupil en bepaalde bewegingen van het oog zijn hierdoor mogelijk.

Oogzenuw 4: nervus trochlearis

De 4de oogzenuw is uitsluitend een motorische zenuw die één spier aanstuurt in de achterkant van het oog. Dit is de spier genaamd de m. superior oblique (zie afbeelding). Ook deze oogzenuw vindt zijn kernen in de hersenstam, echter wel aan de andere kant. Met andere woorden de rechter m. superior oblique wordt door signalen vanuit de linker trochlear kernen in de hersenstam aangestuurd. Bepaalde bewegingen van het oog zijn hierdoor mogelijk.

 

Oogzenuw 6: nervus abducens

De 6de oogzenuw ontspringt uit cellichamen die gelegen zijn in de ventrale pons. De ventrale pons is een hersengebied. De functie van de nervus abducens is om een oogspier, de m. lateralis rectus, samen te laten trekken of korter te maken. Bepaalde bewegingen van het oog zijn hierdoor mogelijk.

 

Hoe kan de functionaliteit van de oogzenuwen verbeterd worden?

Een zachte behandelmethode die de functionaliteit van het zenuwstelsel beïnvloed is neurale integratie. De potentie die er ligt om alles weer met elkaar te laten functioneren en communiceren is groot. De kunst is om erachter te komen wat maakt dat bijvoorbeeld een oog niet optimaal functioneert en dit vervolgens te behandelen. Dit kan aan het functioneren van bovenstaande oogzenuwen liggen of aan een andere oogzenuw, de nervus opticus.

Voor meer informatie over neurale integratie als lichaamstherapie zie aub de link neurologie. Een Engelstalige uitleg kan op deze Engelstalige pagina gevonden worden.

 

Geïnteresseerd in een behandeling van de zenuwen of het zenuwstelsel? Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken. Op de contactpagina vindt u de contactgegevens en een routebeschrijving.

Voor meer informatie zie aub ook de pagina over neuroplasticiteit van de hersenen en de pagina over de zenuwen en het zenuwstelsel of de informatie over andere kopzenuwen.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *