Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie
Suus lichaamstherapie > Blog & Video's > Kopzenuwen 11, 12

Kopzenuwen 11, 12

Kopzenuwen 11, 12

Hieronder wordt ingegaan op de functionaliteit van de 11de en 12de kopzenuwen en dit is geschreven in het verlengde van de pagina over de werking van de zenuwen. Andere namen die aan de 12 kopzenuwen worden gegeven zijn: Craniale zenuwen of nervus Craniale (CN). Kopzenuwen kunnen een sensorische functie (gevoelsfunctie) en/of een motorische functie hebben.

Kopzenuw 11: nervus accessoriuskopzenuwen

De 11de kopzenuw is de nervus accessorius, die uit het ruggenmerg ontspringt en enkele halsspieren aanstuurt. Deze zenuw heeft een motorische functie in het aansturen van het bovenste deel van de monnikapsspier (m. trapezius) en de m. sternocleidomastoideus. Een beperking van de beweeglijkheid van nek en hoofd door deze spieren, kan duiden op een afwijkend functioneren van de 11de kopzenuw.

Kopzenuw 12: nervus hypoglossus

Deze 12ste kopzenuw is de tongzenuw. Het is een motorische zenuw, die de innervatie naar de tongspieren verzorgt. Regelmatig op de tong bijten, kan duiden op een verminderd functioneren van de nervus hypoglossus.

Hoe kan de functionaliteit van deze kopzenuwen verbeterd worden?

Neurale integratie is een zachte behandelmethode die de functionaliteit van het zenuwstelsel beïnvloed. De potentie die er ligt om alles weer met elkaar te laten functioneren en communiceren is groot. De kunst is om erachter te komen wat maakt dat de kopzenuwen niet optimaal functioneren en dit vervolgens te behandelen.

Voor meer informatie over neurale integratie als lichaamstherapie zie aub de link naar neurologie. Een Engelstalige uitleg kan op deze Engelstalige pagina gevonden worden.

Geïnteresseerd in een behandeling van het zenuwstelsel? Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken. Op de contactpagina vindt u de contactgegevens en een routebeschrijving.

 

Voor meer informatie zie aub ook de pagina over neuroplasticiteit van de hersenen en de pagina over de zenuwen en het zenuwstelsel of de informatie over oogzenuwen.

Voor een overzicht van de neurologie zie aub deze video over craniale zenuwen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *