Immuniteit, afweer en Corona
Wat zijn de fundamenten van immuniteit en waarom lezen we vanuit de overheid niet hoe we onze afweer tegen Corona kunnen vergroten? Wat doen buitenlandse ziekenhuizen met hun patiënten?
De fundamenten van immuniteit:
Vraag: Hoe overleven we een aanval van een willekeurige ziekteverwekker? Antwoord: Met antilichamen die de indringer inactief maken.
Vraag: Hoe maken we die antilichamen? Antwoord: Door de aanmaak van een eiwit uit onze plasmacellen. Dit eiwit wordt immunoglobuline genoemd.
Vraag: Hoe werkt dit? Antwoord: Zie onderstaand plaatje en begin bij de pijl a.u.b.. De ziekteverwekker wordt hier antigen genoemd en deze wordt opgegeten of aangevallen door een cel die macrophaag wordt genoemd. Macrophagen zijn een soort eerste-linie-soldaten. B-cellen en T-cellen zijn nodig om uiteindelijk geheugencellen en plasmacellen, die antilichamen in grote hoeveelheden kunnen produceren, te maken. De antilichamen zijn verantwoordelijk voor de tweede linie van verdediging. Geheugencellen zijn heel nuttig omdat ze de afweerreactie sneller maken als dezelfde ziekteverwekker zich weer aandient. Dit is ook de reden dat virussen continue veranderen. Ze willen ‘verrassen’ en de afweer zo veel mogelijk omzeilen.
Corona virus of COVID 19
De overheid dient in eerste instantie vanuit het voorzorgsprincipe een populatie te beschermen. Het beleid is dus niet primair gericht op een individu. En omdat het om een nieuw type Corona virus gaat, bestaat er geen vaccin of antiviraal middel wat uit onderzoek bewezen is te werken. Met andere woorden ze hebben niets dat bewezen werkt, anders dan het normale ziekenhuisbeleid en hygiëne voorschriften. Het is dan ook uit overheidswege niet raar dat geen adviezen over het verhogen van onze immuniteit tegen dit specifieke virus worden gegeven.
Waarom is een goede afweer belangrijk?
Omdat dit alles is wat we hebben tegen het Corona virus. En in algemene zin omdat een goede afweer ons gezond houdt. Het is en blijft daarom ook een van de belangrijkste aandachtspunten van een screening of APK van het lichaam waarbij naar de organen die belangrijk zijn voor de immuniteit gekeken wordt.
Falende immuniteit
Ziekteverwekkers kunnen de immuniteit ondermijnen. Ze geven hierdoor stress aan het systeem. Deze stress kan met en zonder symptomen gepaard gaan. Met andere woorden: soms sluimert een infectie zonder dat dit bewust wordt meegemaakt. Een voorbeeld van een virus wat sluimerend achter kan blijven, ook na ziekte, is het Pfeiffer virus. In de volgende blog kan over de relatie van virussen en kanker gelezen worden.
Organen belangrijk voor immuniteit
De milt en de zwezerik (thymus) zijn belangrijke organen om onze immuniteit op peil te houden, omdat ze immuuncellen produceren en opslaan.
Het versterken van de immuniteit bij het Corona virus bij ziekte
Uit bronnen van het ziekenhuis in Wuhan, China blijkt dat het via infuus geven van een hoge dosis vitamine C aan zieke mensen in het ziekenhuis lijkt te werken. (Bron: Medicine in Drug recovery, dr. Chang, maart 2020) Daarnaast wordt een hoge dosis vitamine C (1000mg) ook oraal, via de mond, aan opgenomen patiënten gegeven. Ziekenhuizen in New York zijn patiënten nu ook met een hoge dosis vitamine C aan het behandelen. (Bron: New York Post, 24 maart 2020)
Preventie tegen virussen en in het bijzonder Corona
Het benadrukken van hygiëne en sociale isolatie zijn logische stappen bij het voorkomen van een epidemie. Het volgen van het nieuws en de richtlijnen die het RIVM voorstelt om de populatie als geheel zoveel mogelijk te beschermen tegen het Corona virus is wat van ieder burger verwacht mag worden.
Het is al jaren bekend dat vitamine C noodzakelijk is om de afweersysteem überhaupt te laten werken. Extra vitamine C maakt dat het immuunsysteem beter functioneert. Het toepassen van vitamine C bij virusziekten (bijvoorbeeld SARS of influenza) is dus niets nieuws. In voedsel weten we dat paprika en sinaasappels veel vitamine C bevatten.
Dr. Chang heeft het niet alleen over het behandelen van opgenomen zieke mensen met vitamine C, maar ook over de preventieve werking van vitamine C. Uit het ziekenhuis ontslagen patiënten krijgen oraal vitamine C mee. (Bron: Shanghai Government Officially Recommends Vitamin C for COVID-19, 3 maart 2020)
Ondanks alle preventieve maatregelen kan het voorkomen dat een infectie toch plaatsvindt. Bij de meeste mensen vormt dit geen dodelijk probleem en is het zaak om te zorgen dat geen andere mensen geïnfecteerd raken. De focus en ook de preventie dient dus te gaan naar de kwetsbare groepen waarbij een infectie wel tot de dood kan lijden. Dus preventie is ook beleid en middelen toespitsen op deze groepen.
Meer informatie over het behouden van een goede immuniteit? Lees aub ook de blogs over infecties behandelen en de relatie tussen virussen en kanker.