Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie
Suus lichaamstherapie > Blog & Video's > Neus of mond ademhaling

Neus of mond ademhaling

Deel 2 over de neus of mond ademhaling

Wat is het verschil tussen een mond of neus ademhaling?

Bij de inademing neemt het lichaam zuurstof tot zich en bij de uitademhaling wordt koolstofdioxide (CO₂) afgevoerd. Een balans tussen zuurstof en koolstofdioxide is noodzakelijk om het lichaam te laten functioneren. Dit betekent dat het lichaam in moeilijkheden komt als het koolstofdioxide te laag wordt. In vergelijking met de ademhaling via de neus zorgt een mond ademhaling voor minder zuurstof aanvoer naar het weefsel, wat kan resulteren in een iets verhoogde hartslag en bloeddruk.

Negatieve effecten mond ademhaling

De negatieve effecten van ademhalen via de mond ten opzichte van neus ademhaling zijn: neus of mond ademhaling

  • Ademhalen via de mond kan tot verminderde oxygenatie (zuurstof) van het weefsel leiden, ademhalen via de neus maakt dat met minder inspanning het zuurstof beter geabsorbeerd wordt
  • Ademhalen via de mond kan tot een verhoogde kans op hyperventilatie leiden en meer allergieën
  • Kinderen die voornamelijk door hun mond ademhalen kunnen een veranderende gezichtsstructuur ontwikkelen die maakt dat hun gezichten langer worden
  • Ademhalen via de mond veroorzaakt ook dat je teveel CO₂ van je lichaam uitstoot, wat invloed heeft op het PH van het bloed (het Bohr effect: het hemoglobine laat de zuurstof niet los voor de cellen om te gebruiken).

Samengevat betekent het dat het beter is om via de neus adem te halen dan via de mond, ook tijdens het sporten.

Meer informatie over de ademhaling wordt in de blog ademen en ontspanning gegeven en het is mogelijk om ademhalingsoefening in de praktijk onder begeleiding te doen en hier mee kennis te maken om een juiste zuurstof-koolstofdioxide-balans te creëren. De volgende blog gaat dan ook over ademhalingstechnieken.

Maak a.u.b. een afspraak hiervoor via deze contact pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *