Praktijk voor functionele neurologie en cranio sacraal therapie
Suus lichaamstherapie > Blog & Video's > Slapeloosheid als epidemie?

Slapeloosheid als epidemie?

Deze blog gaat over slapeloosheid omdat de gevolgen, van het niet kunnen doen wat we normaal 1/3 van onze tijd doen, verstrekkend zijn. 10% van Amerikanen is in 2004 al afhankelijk van slaapmedicatie gebleken. Het is dus niet zomaar een onderwerp.

Slapeloosheid, waar hebben we het dan precies over? Wat zijn vervolgens de effecten van die slapeloosheid? Deze blog is tevens een vervolg op de vorige blog over Slapen.

 

Definitie slapeloosheid

Slapeloosheid wordt chronisch geacht, wanneer u minstens drie weken achtereen slecht slaapt en u daar overdag hinder van ondervindt.

Vier groepen slaap- of waakstoornissen zijn als volgt gedefinieerd (bron: Gezondheidsplein):

  • slecht slapen ’s nachts (insomnie);
  • overmatig slapen overdag (hypersomnie);
  • biologische klok- en ritmestoornissen (circadiane slaap-waakstoornis);
  • stoornissen tijdens de slaap (parasomnie).

 

Wat kunnen de effecten zijn van slapeloosheid?

80% van de mensen met slaapapneu= ademstops weet niet dat hij/ zij dit heeft. Kijk dus onder meer hierom a.u.b. even goed naar het rijtje met de effecten van slapenloosheid.

  • Veel gapen en in de ogen wrijven overdagslapeloosheid
  • Bleek zien en donkere kringen rondom de ogen
  • Overdag in slaap vallen
  • Overspannen
  • Vermoeidheid
  • Futloosheid
  • Concentratie problemen
  • Hoofdpijn
  • Een kort lontje hebben
  • Burn-out
  • Depressieve buien
  • Relatie problemen
    • Door bijvoorbeeld snurken, zie video bij slaapapneu
  • In het geval van slaapapneu mogelijk:
    • Overgewicht
    • Hoge bloeddruk
      • Hartinfact
      • Hersenbloeding

(zie voor de zelftest apneu verderop in de tekst a.u.b.)

 

Hoe kan ik hier zelf iets aan doen?

Hieronder staan een aantal zaken die u zelf kunt doen, als u wilt. Zie voor meer tips mijn andere blog over Slapen a.u.b.

  • App om te helpen beter te slapen

Sleepio is naar eigen zeggen een app met een klinisch bewezen concept om u beter te laten slapen. U kunt de applicatie alleen downloaden op uw smartphone als uw iOS hebt. De app is ontwikkeld door professor Colin Espie. Hij is professor ‘Sleep Medicine’ aan de Universiteit van Oxford.

Als u start met de app dan moet u eerst een aantal vragen beantwoorden. Of u ‘s nachts piekert in bed, of u moeite heeft om in slaap te vallen, of u vaak midden in de nacht wakker wordt, etc. Naast deze gegevens die u zelf ingeeft, kan de app ook data inladen uit andere apps zoals de Jawbone of Gezondheid. Één keer per week krijgt u een uitleg van 20 minuten. De verschillende technieken om beter te slapen kunt u in de dagen erna toepassen. Het verdienmodel van Sleepio is dat het gebruik gedurende één week gratis is. Daarna kun je per week of voor het gehele programma van twaalf weken betalen.

  • Luisteren

Wat niet iedereen weet of goed kan, is om naar het eigen lichaam te luisteren. Een van de signalen die makkelijk te herkennen is, als u dit eenmaal weet, is dat u het koud krijgt als u moe bent. Rillingen, kippenvel of toch maar een dekentje pakken terwijl u op de bank ligt? Het alternatief voor blijven liggen op de bank (al dan niet tv kijkend) is naar bed gaan om te slapen.

  • Energie-management

Door herhaaldelijk niet te luisteren naar uw lichaam begaat u eigenlijk een overtreding, zeker als uw doel is om beter te kunnen slapen. Als uw doel is om beter te slapen, pas dan uw acties hierop aan. Naast bovenstaand voorbeeld kunt u ook denken aan overdag slapen, terwijl dit s’ avonds niet lukt. Het type energie die nodig is om te slapen, heeft u nodig in de nacht. Indien u dus deze energie al verbruikt overdag, dan ligt het voor de hand, dat dit moeilijkheden geeft in de nacht. Discipline is echter gewenst om in het gewenste patroon te komen.

Een wellicht wat meer verrassend voorbeeld is de impact die eten kan hebben op uw energie management. De ervaring leert dat mensen die bijvoorbeeld al jaren lang vegetarisch eten en later slaapproblemen ontwikkelen, beter gaan slapen als ze vlees gaan eten. Dit komt omdat zeker in rund- en varkensvlees , wat minder in kip en vis, dezelfde energie schuilt gaat, die nodig is om te slapen. Omgekeerd geldt hetzelfde principe. Mensen die overgewicht hebben en veel vlees eten, gaan zich fitter voelen als ze hun vleesconsumptie minderen. Er zit als het ware een ‘zwaardere energie’ aan vleesconsumptie dan bijvoorbeeld aan groenten.

Een ander voedsel gerelateerd voorbeeld gaat over koffie. U raadt het waarschijnlijk al, koffie brengt een actieve energie met zich mee, die niet zo handig is om te hebben als u wilt gaan slapen.

Suiker in eten heeft ook een sterk effect op uw energie huishouding en kan ook stress veroorzaken aan het lichaam. S’ avonds geen suiker nemen helpt de stress te reduceren, mocht u last hebben van uw bloedsuiker spiegel.

Kortom met uw voedsel kunt u aan energie management doen, wat bij kan dragen aan een fijne nachtrust.

 

En wat nu als dit allemaal niks uit haalt?

Wat kunt u nog meer doen als deze tips allemaal geen verbetering geven?

Diagnostiek

  • Huisarts

De belangrijkst ingang om tot verdere diagnostiek te komen is de huisarts. Hij/ zij zal allereerst proberen een oorzaak te achterhalen, en structuur te brengen in het slaap-waakritme. Zie ook de vorige blog hoe u dit kunt monitoren. Door te monitoren ontstaat inzicht in waar het bijvoorbeeld mis gaat. Mensen hebben soms baat bij een slaapcursus die regelmatig door bijvoorbeeld de GGZ wordt geven. Informeer hiernaar bij uw huisarts of Vraag ook uw partner hoe u slaapt. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van slaapapneu. Een online zelftest voor apneu is tevens beschikbaar. Voor mensen die overdag zomaar in slaap vallen is het raadzaam specialistische hulp in de schakelen. De huisarts heeft u ook nodig indien u een verwijzing voor slaaponderzoek in een gespecialiseerd kliniek wilt hebben.

 

  • Ziekenhuis: Slaapcentrum

Het Nederlands slaap instituut bevindt zich in Alphen aan den Rijn, echter meerdere instelling doen onderzoek zo ook in bijvoorbeeld Den Haag en Heemstede. Onderzoek kan zowel aan huis (polygrafie) als in het ziekenhuis plaatsvinden (polysomnografie). Gaat hier om onderzoek naar de ademhaling tijdens slaap of over hersenactiviteit, zuurstofgehalte in het bloed en bewegingen tijdens de slaap.

 

  • Neurale integratie: Evaluatie van de hypothalamus en de pijnappelklier

Indien bovenstaande geen verbetering van de situatie heeft opgeleverd dan kan via neurale integratie de functionaliteit van de hypothalamus en pijnappelklier (epifyse= het slaapcentrum in het brein) worden geëvalueerd en eventueel behandeld. De hypothalamus is DE CONTROLEUR over heel veel organen, zo ook de pijnappelklier. Ook deze controleur kan belast zijn, waardoor deze niet optimaal functioneert. Neurale integratie is een vorm van toegepaste neurologie die nieuw is in Nederland en dus nieuw perspectief op de zaak van slapeloosheid kan bieden.

 

Conclusie

De impact van slapeloosheid op de kwaliteit van leven en de functionaliteit zijn groot. Niet iedereen weet dat hij/ zij last heeft van slaapapneu, waardoor meer bekendheid gewenst is. De oorzaken van slapeloosheid kunnen velerlei zijn, echter lang niet alles is al bekend. Meedoen aan slaaponderzoek wordt overigens op prijs gesteld, zodat meer kennis kan worden opgedaan waarmee mensen geholpen kunnen worden. Klik hiervoor op slaaponderzoek a.u.b. Functionele neurologie biedt een nieuwe behandelmethode naast de al bestaande methoden die door het hele land worden aangeboden. De hypothalamus en de pijnappelklier kunnen worden geëvalueerd met neurale integratie.

 Interesse? Neem voor een afspraak a.u.b. contact met me op.

1 Comment

  1. Pingback: Tips bij slapen

Comments are closed.