Migraine en hoofdpijn

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn wordt verschillend ervaren. Hoofdpijn op bijvoorbeeld het achterhoofd kan worden ervaren als een strakke band die drukkend of knellend om het hoofd zit. De hoofdpijn komt geleidelijk op en kan minuten tot dagen duren. Nek en schouders zijn vaak gespannen. Licht of geluid kunnen de pijn verergeren. De hoofdpijn is vervelend, echter het lukt meestal wel om door te gaan met de dagelijkse bezigheden. U kunt ook meerdere soorten hoofdpijn in een periode ervaren. Migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn zijn vormen van hoofdpijn.

Wat is migraine?

Een ander woord voor migraine is schele hoofdpijn. Dit omdat het vaak eenzijdig is en als een heftige vorm van hoofdpijn wordt ervaren. De volgende symptomen kunnen bij migraine worden gezien:

 • Prikkelbaar zijn
 • Plotselinge heftige hoofdpijn
 • Intermitterende aanvallen van ernstige hoofdpijn
  hoofdpijn
  migraine en hoofdpijn
 • Braken en/of misselijkheid
 • Overgevoeligheid voor licht en geluiden
 • Lichtflitsen of vlekken zien

Er is een test ontwikkeld om het verschil tussen hoofdpijn en migraine duidelijk te maken en om snel te weten of u aan migraine lijdt of niet. Beantwoord daartoe de volgende vragen:

 1. Heeft uw hoofdpijn u de afgelopen drie maanden gedurende één of meer dagen gehinderd in uw activiteiten?
 2. Gaat uw hoofdpijn gepaard met misselijkheid of andere maagproblemen?
 3. Heeft u last van het licht als u hoofdpijn heeft?

Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn en migraine?

Er bestaan veel diagnoses voor migraine en hoofdpijnen. Eén van de oorzaken van migraine is de vernauwing en vervolgens verwijding van de bloedvaten in de hersenen. Stress, extreme fysieke inspanning en slaapstoornissen kunnen hiertoe onder andere bijdragen. Er is ook een bewezen oorzakelijk verband tussen trauma, voeding, hormoonhuishouding, bijholte ontsteking en hoofdpijn gevonden. Lees a.u.b. de volgende blog voor meer informatie over migraine.

Wat te doen tegen migraine of hoofdpijn?

Wanneer u in bovenstaande migrainetest tweemaal ‘ja’ heeft geantwoord, heeft u meer dan tachtig procent kans dat u migraine heeft. Bij vaker terugkerende migraine aanvallen is ook het raadzaam om de huisarts te benaderen. Diverse vormen van medicatie kunnen helpen om de migraine aanvallen te doen verminderen in zowel ernst en als frequentie.
De oorzaak van de hoofdpijn of migraine is bepalend welke behandelmethode het meest geschikt is. Hieronder volgen enkele voorbeelden: Een hoofdpijn behandeling of migraine behandeling met als oorzaak voeding, bijvoorbeeld sulfiet intolerantie, kan onderzocht worden via neurale integratie. Wanneer hoofdpijn gerelateerd wordt aan stress, bijholte ontstekingen en/of trauma kan cranio sacraal therapie een uitkomst bieden door ontspanning te bewerkstelligen zowel in het hele lijf als op de plek waar trauma het meeste impact heeft gehad.

Ervaringen cliënten

Annelotte:

Na een val van mijn paard waarbij ik hard op mijn hoofd terecht gekomen ben, heb ik een behoorlijke hersenschudding opgelopen. Na een half jaar kreeg ik het advies om cranio sacraal therapie te gaan volgen omdat mijn herstel nog te wensen overliet. Suus heeft mij drie keer behandeld. Het resultaat is zeer verrassend. Mijn herstel ging met sprongen vooruit! Hierdoor werd het volbrengen van mijn wekelijkse activiteiten weer mogelijk gemaakt!
Suus heel hartelijk bedankt!

Moeder van Floris:

Floris had met zijn 13 jaren al bijna de helft van zijn leven te vaak hoofdpijn. Suus heeft hem op een rustige, professionele en flexibele manier behandeld en de hoofdpijnen zijn nagenoeg verdwenen. Hij was vooral blij met haar duidelijke uitleg van de werking, wij vooral met zijn verbeterde humeur. Dankjewel, Suus!

Wilt u meer weten? Dan nodig ik u uit om een afspraak te maken of de vervolg blog over migraine te lezen.