Bindweefsel

Bindweefsel

Op deze pagina wordt ingegaan op de rol van bindweefsel, ook wel fascia genoemd, in het lichaam en wat de effecten van een bindweefselbehandeling kunnen zijn.

Kernwoorden: bindweefsel,ontspannen, beweeglijkheid, pijn, organen, fascia, bindweefseltherapie, fasciatherapie, vastzitten, beperking, spanning.

Waarom kan werken met het bindweefsel voor u belangrijk zijn?

Omdat het bijdraagt aan ontspanning, de beweeglijkheid & kracht en flexibiliteit van weefsel, het pijnreductie kan bewerkstelligen en organen beter kan laten functioneren.

Ontspanning

  • Omdat het helpt ontspannen. Gespannen spiergroepen, waarover het bindweefsel heen loopt, krijgen de ruimte en kunnen ontspannen.
  • Omdat door het opheffen van spanning de beginviscositeit van weefsel terugkeert. Dit wordt het thixotropie effect genoemd

Beweeglijkheid

Fascia: de opmerkelijke en functionele lijm van het lijf

  • Omdat het de beweeglijkheid doet toenemen. Bindweefsel speelt namelijk een hele grote rol in de mate waarin we bijvoorbeeld onze schouder kunnen bewegen. Het overstijgt namelijk ook spiergroepen.fascia
  • Omdat het helpt om knopen in uw lichaam (trigger points) los te maken, waardoor de doorbloeding toeneemt en ook afvalstoffen makkelijker verwijderd kunnen worden.
  • Omdat werken met het bindweefsel invloed heeft op het functioneren van de motoriek. Niet alleen de spieren maar ook gewrichten en de samenwerking hiertussen wordt beïnvloed. Dit komt o.a. door de van nature aanwezige tensegriteit. In deze blog wordt niet verder ingegaan op het begrip tensegriteit, omdat dit een mooi maar groot onderwerp is.
  • Omdat het een systeem van krachtoverdracht door het gehele lichaam is. Het netwerk van bindweefsel is zowel sterk als flexibel.

Pijn (chronisch)

  • Omdat het effect heeft op de pijnbeleving in het lichaam. De grote A-beta zenuwen kunnen A-delta en C zenuwen die het gevoel van een misselijk makende pijn kunnen geven onderdrukken.

De plek van de pijn is vaak niet de oorzaak van de pijn.

Om dit te begrijpen zie aub o.a. de video onderaan dit bericht.

Zenuwen

  • Omdat het bindweefsel vol met zenuwen loopt.

Organen

  • Omdat een probleem met het bindweefsel de functionaliteit van organen kan beperken. Denk bijvoorbeeld aan het ‘vastzitten’ van de maag. Het bindweefsel rondom in dit geval de maag kan in één of meerdere bewegingsrichtingen beperkt zijn, wat het gevoel van ‘vastzitten’ of beperking in beweging kan geven.

Emoties

  • Omdat er hormonen vrijkomen (endorfine of endogene opioïden, enkefalin) die invloed hebben op het limbisch systeem, de hersenstam en op het centraal zenuwstelsel. De stoffen fungeren als neurotransmitters (signaalstoffen) en/of hormonen en staan bekend om hun sederende activiteit en de rol die ze spelen bij verschillende emoties.
  • Voor meer informatie over emoties zie de pagina over emoties verwerken aub.

 

Hoe werkt bindweefseltherapie?

Bindweefsel wordt gekenmerkt dat het zaken vast kan zetten en los kan laten. Met bindweefseltherapie, ofwel fasciatherapie, kan gewerkt worden om het bindweefsel los te maken. Cranio en neurale integratie zijn behandelmethoden die gebruik maken van het bindweefsel, ofwel de fascia.

Benieuwd wat u verder kan verwachten? Lees en kijk dan verder op cranio. Meer informatie over cranio kunt u ook in de volgende blogs vinden: cranio sacrale systeem of folder cranio.

 

Wat is bindweefsel eigenlijk?

Naast ons skelet en onze spieren bestaat er dus een systeem wat het bindweefsel heet. Het is alsof u een pyjama of bodysuit aan hebt, waar uw geen weet van heeft, totdat de pyjama u in uw beweging gaat beperken of dat u pijn ervaart. Het bindweefsel is in elk deel van het lichaam te vinden: rondom spiervezels, gewrichten, organen, in de hersenen etc.

Deze anatomische structuur bestaat voornamelijk uit water (±70%), vandaar de elastische eigenschappen, en collageen vezels. De vezels liggen meestal in lagen, die elkaar onder een hoek van 60-70° kruisen. Hierdoor wordt een sterk netwerk gevormd.

In de onderzoekswereld krijgt het bindweefsel de afgelopen 10-15 jaar steeds meer aandacht, terwijl vanuit de cranio en osteopathie hier al jaren mee wordt gewerkt. Voor meer informatie zie ook de video van de Universiteit van California: the role of fascia in movement and function.

Bent u geïnteresseerd in een behandeling? Neem dan aub contact op. Route en contactinformatie kunt op deze contactpagina vinden.